Egyenesben a forradalomról

2012. szept. 22.

Kétmillió hrivnya az ellenzéktől az ukrán hírtévének

A csatorna vezérigazgatója szerint nem változik a hírtévé függetlensége és minden politikai erővel szemben egyformán kritikus hangvétele attól, hogy jelentős anyagi támogatást kap egy ellenzéki párttól. Adott esetben akár a kormánypárttól is elfogadnának pénztámogatást, ez sem befolyásolná pártatlanságukat.

 Timosenko pártja kétmillió hrivnyát utal a bírsággal sújtott hírtévének 

 Jelentős összeggel támogatja Ukrajnában az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina párt a hatalommal szemben kritikus TVi hírtelevíziót, hogy megakadályozza a tévé megszüntetését - közölte pénteken Arszenyij Jacenyuk, a párt vezetője.

MTI-hír, 2012. szept.22.

Az ellenzéki politikus szavai szerint pártja a TVi megmentése érdekében inkább visszafogja kampánykiadásait, csakhogy ne kapcsolhassák ki az ország egyik független televízióját.
Az ukrán adóhatóság adótartozás címén indított pert a TVi ellen. Az illetékes kijevi bíróság múlt szerdán jogerősen hárommillió hrivnya adó plusz egymillió hrivnya büntetés megfizetésére kötelezte a hírtévét, a TVi munkatársai szerint törvénysértő módon. A hírtévé ezután felhívást tett közzé, amelyben nézőit arra kérte, hogy adományaikkal segítsenek kifizetni a rá kirótt - összesen mintegy 120 millió forintnak megfelelő - összeget.

Mikola Knyazsickij, a TVi vezérigazgatója pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy mostanáig körülbelül kétmillió hrivnya érkezett be számlájukra az önkéntes felajánlásokból.

"Természetesen elfogadjuk az Egyesült Ellenzéktől a kétmillió hrivnyás támogatást, egyrészt mert hétfőn lejár a bíróság által a pénz befizetésére szabott határidő, másrészt azért, mert felhívásunkat, hogy támogassanak bennünket politikai állásponttól függetlenül, mindenkihez intéztük, legyen az civil szervezet, párt vagy magánszemély" - szögezte le, megjegyezve, hogy ha a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja nyújtana segítséget, tőlük is elfogadnák a pénzt.

Kérdésre válaszolva azt hangoztatta, nem csorbítja a televízió politikai függetlenségét az, hogy az Egyesült Ellenzéktől fogadnak el anyagi támogatást. Azt állította, hogy műsoraikra ez semmilyen hatással sem lesz, munkatársai ugyanolyan szakértelemmel és objektivitással végzik majd munkájukat, mint eddig, s nem változik a hírtévé minden politikai erővel szemben egyformán kritikus hangvétele sem.

---

Olvassa el ezeket is:
Ha van véleménye a témáról, tegye közzé hozzászólásként. Ha rendszeresen ki szeretné fejteni a véleményét, jelentkezzen (email címét megadva a kommentben) társszerzőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése