Egyenesben a forradalomról

2012. szept. 18.

KMKSZ-jelöltek - Az esélytelenek nyugalmával

Az esélytelenek nyugalmával vághat neki az ukrajnai parlamenti választásoknak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) három egyéni képviselőjelöltje - írta keddi számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

MTI-hír, 2012. aug. 7. 

 Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság szerint a KMKSZ múlt szombati nagyszőlősi választmányi ülésén állított három egyéni képviselőjelölt "az elemzők többségének véleménye szerint, figyelembe véve a potenciális ellenfeleket, az esélytelenek nyugalmával vághat neki a választási kampánynak".

Mint a cikk megállapítja, a Munkács központú választókerületben Gulácsy Géza KMKSZ-alelnöknek nem mással kell ringbe szállnia, mint a Munkácson eddig mindig és mindent megnyerő Viktor Balogával, az Egységes Centrum (JC) párt frontemberével, jelenlegi katasztrófaelhárítási miniszterrel (egyben a vidék leggazdagabb oligarchájával - a tud. megj.).

Ugyancsak nehézsúlyú ellenfelei lesznek Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ másik alelnökének is az Ungvár központú választókerületben, ahol többek mellett a kormányzó Régiók Pártja (PR) által indított Vaszil Kovaccsal, a Kárpátalja megyei áramszolgáltató vállalat vezérigazgatójával, az egyéni jelöltként induló Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármesterrel és korábbi parlamenti képviselővel - és szupergazdag üzletemberrel -, valamint az ugyancsak egyéni jelölt Pavlo Csucska ismert vállalkozóval és humoristával kell szembenéznie - áll az írásban.

A lap szerint több okból kilátástalan a Nagyszőlős központú választókerületben induló Kovács Miklós KMKSZ-elnök helyzete is, hiszen két legkomolyabb vetélytársa nem más, mint a PR színeiben induló Ivan Busko, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal első elnökhelyettese, továbbá a JC által támogatott Ivan Baloga, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke. Tovább nehezíti Kovács dolgát egyfelől, hogy két magyar jelölt is ringbe száll az adott választókerületben, másfelől "Csonka-Bereg és Ugocsa idegen számára és ő is testidegen e vidék magyar lakosai számára" - olvasható a lapban.

A választási kampány magas költségeire utalva az újság emlékeztet arra, hogy csak a jelöltregisztrálás 20 ezer hrivnyába (csaknem 570 ezer forintba) kerül. Annak az egyéni képviselőjelöltnek, aki teljes értékű kampányt szeretne folytatni, 4 és 7 millió hrivnya közötti összkiadással kell számolnia - írta egyebek mellett az ungvári magyar lap.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése