Egyenesben a forradalomról

2012. szept. 18.

Vezet a Régiók Pártja

A legfrissebb felmérések szerint átvette a vezetést a Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja az október végi parlamenti választásokon vele szemben induló legnagyobb ellenzéki erőtől, a bebörtönzött Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párttól.

MTI-hír, 2012. szept. 13.


A Rejting közvélemény-kutató csoport szeptemberi felmérése szerint - amelyet a Korreszpondent ukrán hírportál csütörtökön hozott nyilvánosságra -, ha most tartanák a parlamenti választásokat, a Régiók Pártja 26,3 százalékot kapna, míg az Egyesült Ellenzék-Batkivscsina 22,6 százalékot. A szociológusok emlékeztettek arra, hogy augusztusban még az ellenzéki párt állt az első helyen, 2 százalékkal megelőzve Janukovics pártját.

A legfrissebb felmérés alapján még két párt számít biztos befutónak: a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette Udar (Csapás), és a Régiók Pártjával jelenleg koalícióban kormányzó Kommunista párt. Előbbit a megkérdezettek 12 százaléka, utóbbit 10,8 százaléka támogatja jelenleg. Az ötszázalékos parlamenti küszöbhöz közeli a támogatottsága a jobboldali, nemzeti kérdésekben radikális Szvoboda (Szabadság) pártnak 4,1 százalékkal, valamint a Timosenkóéktól eltávolodott és most inkább a Régiók Pártjához húzó, magát szociáldemokratának nevező Natalija Korolevszka vezette Ukrajna-Előre! nevű pártnak, amelynek jelöltjei között van Andrij Sevcsenko sztárfutballista is. A pártot a megkérdezettek 3,7 százaléka támogatja.
A volt államfő, Viktor Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk támogatottsága mindössze 1 százalék. A többi induló párt támogatottsága nem éri el az egy százalékot sem. A megkérdezettek 16,6 százaléka válaszolt úgy, hogy még nem döntötte el, melyik pártra szavaz.

A részvételi szándékot firtató kérdésre a felmérésben részt vevők 40 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, 34 százalék pedig, hogy valószínűleg elmegy. A részvételre való hajlandóság a választásra jogosultak körében az ország nyugati és középső részében a legnagyobb.

A jelenlegi két kormánypárt, a Régiók Pártja és a kommunisták főként a keleti és a déli megyékben népszerűek, míg Klicsko pártjának a nyugati és a középső országrészben, a Szvobodának Ukrajna nyugati felében, Natalija Korolevszka pártjának az ország középső részében népszerűbb.

A legtöbb bizonytalan választóval a közvélemény-kutatók Kelet-Ukrajnában találkoztak.
A Rejting munkatársai az egész országra kiterjedő felmérés során szeptember 1-11. között 1200 nagykorú állampolgárt kérdeztek meg.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/1394464-opros-partiya-regionov-operezhaet-batkivshchinu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése