Egyenesben a forradalomról

2012. okt. 12.

Az ukrán parlamenti választások tisztasága

Elkezdődött a visszaszámlálás... Miközben Kárpátalján a két magyar formáció egyre több sarat hajigál egymásra, aközben a nemzetközi érdeklődés inkább csak Kijevet látja...

A két hét múlva esedékes ukrajnai törvényhozási választások tisztaságának fontosságát hangsúlyozza Stefan Füle bővítési és szomszédságpolitikai biztos és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője pénteken közzétett közös közleményében.

MTI-hír, 2012. október 12.

A két politikus az október 28-án tartandó voksolást "Ukrajna demokratikus bizonyítványa" vizsgájának nevezi. Ezért üdvözlik, hogy az ukrán hatóságok együttműködnek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) és a választási megfigyelőkkel annak érdekében, hogy a választás megfeleljen a nemzetközi előírásoknak.

A cseh és a brit politikus felszólítja Kijevet, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben a tavaly novemberben elfogadott választási törvény előírásait, hogy fenntartsa a bizalmat a választás tisztasága, méltányossága iránt. Hangsúlyozzák, hogy minden jelöltnek azonos feltételeket kell biztosítani. Ennek kapcsán pedig külön aggasztónak tartják "a politikai pluralizmus hiányát" az ukrán televíziók műsorában, ami Füle és Ashton megítélése szerint azonnali lépéseket igényel; a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a médiára vonatkozó eljárások kidolgozását és a szabályok betartatása fölött őrködő testület felállítását sürgetik, amely "a problémákat képes időben orvosolni" - fogalmaznak az uniós politikusok.

Füle és Ashton szerint azonnal intézkedéseket kell hozni a választási hatóságok tevékenységének teljesen átláthatóvá tétele, valamint a párhuzamos kompetenciák megszüntetése érdekében. Emellett a két biztos sajnálatának ad hangot amiatt, hogy olyan bírósági ítéletek miatt, amelyek meghozatala nem ütötte meg a nemzetközi mércét, bizonyos ellenzéki jelöltek nem indulhatnak a parlamenti választáson. Ez utóbbi megjegyzésével a két politikus kétséget kizáróan a Julija Timosenko ellenzéki politikus elleni büntetőeljárásokra és ítéletre gondolt. Timosenkót hatalommal való visszaélés miatt 7 év börtönre ítélték Ukrajnában, az Európai Unió szerint az eljárás az igazságszolgáltatás politikai célokra történő felhasználása. Az ítélet miatt ugyanis Julija Timosenko sem a parlamenti választáson, sem a következő elnökválasztáson nem indulhat.

Uniós diplomáciai forrásból az MTI úgy értesült, hogy a választásokat követő, novemberi külügyminiszteri tanácson Ukrajna egészen biztosan napirendre kerül. A név nélkül nyilatkozó forrás konkrét tagállamok megnevezése nélkül úgy nyilatkozott, egyes országok már most, a választások előtt prejudikálják az eljárást, és biztosra veszik, hogy az ukrajnai parlamenti választások nem felelnek majd meg a nemzetközi elvárásoknak, valamint Viktor Janukovics ukrán elnök szavahihetőségével, megbízhatóságával kapcsolatban is kételyek merültek fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése