Egyenesben a forradalomról

2012. okt. 5.

Ukrajna bünteti a kettős állampolgárság eltitkolását

Bár a már korábban is történtek zaklatások a kettős állampolgárság miatt, egészében véve az ukrán hatóságok mindeddig megengedő magatartást tanúsítottak azokkal szemben, akik az ukrán mellett egy másik ország állampolgárságát is felvették. Most azonban az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat. Feltételezhető, hogy ezt az intézkedést is érdemes a választási kampány részének tekinteni: míg a nyelvtörvény elfogadása főleg az orosz identitású választópolgároknak tett gesztus volt, addig a kettős állampolgárság szankcionálása a nacionalista érzelmű ukránok szimpátiáját vívhatja ki.

MTI-hír, 2012, október 4.

Bírsággal sújtja Ukrajna a kettős állampolgárság eltitkolását

Az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják Ukrajnában azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat.


A módosítás így lényegében megerősíti a kettős állampolgárság tilalmát.

Az állampolgársággal foglalkozó egyes jogi rendelkezések módosításáról szóló törvényt a 450 fős Verhovna Rada 264 képviselője szavazta meg - jelentette szerdán az Ukrinform hírügynökség.

"A törvény az egyetlen állampolgárságra vonatkozó, az ország alkotmányában foglalt követelmény megvalósítására irányul oly módon, hogy elejét veszi a kettős állampolgárság birtoklásának, illetve csökkenti az ilyen esetek számát" - idézte a hírügynökség a jogszabály indoklását.

A Korreszpondent ukrán hírportál szerint a törvény értelmében azok a nagykorú ukrán állampolgárok, akik saját akaratukból külföldi állampolgárságot szereztek, ám ezt eltitkolják, 170-510 hrivnya (mintegy 5-15 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók. Az államapparátusban, illetve az önkormányzatoknál dolgozó hivatalos személyekre pedig ugyanezért 850-1700 hrivnya (25-50 ezer forint) büntetés róható ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése