Egyenesben a forradalomról

2013. jún. 18.

Ukrajna az EU felé tart?

Ukrajna és az Európai Unió viszonyával külön honlapon foglalkozom a virtuális előrevetettség keretében: Ukrajnát felvették az EU-ba. A tényszerű közlés persze egyelőre merő utópia, de a közeledésnek kétség kívül vannak jelei - mint ahogy vannak ellenkező előjelű megnyilvánulások is.

Az alábbi cikk forrása.

Ukrajna az Európai Unió felé tekint?

Elképzelhető-e, hogy egyetlen személy lefékezze Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz? A BNS hírügynökségének adott interjújában erről a témáról Dalia Grybauskite litván elnök beszélt. Az interjút a közép-európai államfők a szlovák fővárosban most befejeződött csúcstalálkozója idején adta.

Az ukrán téma elég nagy visszhangot váltott ki, bár Timosenko nevét csak a litván államfő említette. A pozsonyi találkozóról Dusan Kerny szlovák újságírót kérdeztük.

Kettős intrika volt. Részint Szlovákiának sikerült megtenni azt, ami rendkívül ritka. Szerbia és Koszovó államfőit leültetni. Ők másik 20 ország elnökeivel együtt vettek részt a csúcstalálkozón. Pozsonyban az örökös opponenseknek volt lehetőségük a kötetlen beszélgetésre. Miközben ismert, hogy Szlovákia nem ismeri el a Koszovói Köztársaságot. Ez protokolláris problémát okozott az állami jelképeket illetően. Diplomatikus megoldás született: a tárgyalóasztalokra helyezett kártyákon csak az elnökök neve szerepelt. De a találkozó megtörtént, és ez a fontos. A második fő téma, a pozsonyi csúcstalálkozó másik intrikája, ami Viktor Janukovics ukrán elnök részvételével függ össze. Neki sehogy sem sikerül meggyőznie Brüsszelt, hogy írjon alá társulati egyezményt Ukrajnával. A csúcstalálkozón kiderült, hogy a dolog Julija Timosenkoval, az ő további sorsával függ össze. Grybauskaite litván elnök pontosan megfogalmazta az európaiak követelését: Ukrajnának be kell bizonyítania, hogy jogállam, ennek érdekében átfogó reformokat kell végrehajtania a jogrendben, a bíróságok terén. Viktor Janukovics arról biztosította a résztvevőket, hogy a Keleti partnerség novemberi vilniusi csúcstalálkozójára, amikor az EU-val az egyezményt aláírnák, ez meg fog történni. Én azonban kételkedem ebben.

A szlovák fővárosban tartott csúcstalálkozón Oroszországról nem volt szó?

Hivatalosan nem, mint ahogyan nem vitatták meg a belorusz helyzetet sem, vagy az örökös EU-tag jelölt, Törökország problémáját. De a szövegközben, természetesen ott volt Oroszország. Együttes támogatást kapott a Nabucco Vest gázvezeték építése, ami a Déli Áramlat orosz projekt konkurense. Vagy akkor, amikor a román államfő nagy erejű lobbizására jóváhagyták Chisinau törekvését a szorosabb európai integrációra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése