Egyenesben a forradalomról

2014. febr. 20.

Gajdos István kilépett a kormánypártból

Kilépett az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjából (PR) csütörtökön az ukrán parlament öt kárpátaljai képviselője, köztük Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, miközben Kárpátalján egymás után jelentik be feloszlásukat a párt szervezetei.

Közös nyilatkozatban jelentette be a PR parlamenti frakciójának öt kárpátaljai képviselője, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet miatt kilép a pártból. A honatyák egyúttal felszólították a kárpátaljai képviseleti szervek régiópárti képviselőit, hogy kövessék a példájukat, mert – mint fogalmaztak – „egyetlen politikai párt sem ér annyit, mint az emberi élet” – adták hírül ellenzéki kárpátaljai hírportálok.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szerdán nyilatkozatot tett közzé azzal kapcsolatban, hogy Gajdos István egy nappal korábban felszólalt az ukrán parlament előtt tartott hatalompárti tüntetésen. A KMKSZ erkölcstelennek és a kárpátaljai magyarságra nézve károsnak nevezte a hatalompárti parlamenti képviselő megnyilvánulásait, óvva intve attól, hogy azokat a kárpátaljai magyarság véleményeként értelmezzék. Gajdos ugyanis Viktor Janukovics ukrán elnököt a kárpátaljai magyarok nevében támogatásáról biztosító beszédet mondott.

Csütörtöki sajtójelentések szerint testületileg léptek ki a PR-ből a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselői, s hivatalosan is feloszlott a párt megyei frakciója. Ugyancsak megszűnt az ungvári városi tanács PR-frakciója, és Viktor Pogorelov, Ungvár polgármestere, valamint Fegyir Vascsuk, az ungvári egyetem rektora is elhagyta a kormánypártot. Eddig a PR három járási szervezete jelentette be, hogy feloszlatta magát.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése