Egyenesben a forradalomról

2014. ápr. 21.

Donyeck behívja az orosz csapatokat

A hírek szerint Moszkva beavatkozását kérte a kelet-ukrajnai Szlovjanszk önvédelmi csapatának vezetője, miután húsvét hétfőjén kora reggel halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt a település közelében. Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település „népi polgármestere” és népi milíciájának vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, vonultasson be békefenntartó erőt az ukrán Nemzeti Gárda és Jobb Szektor által fenyegetett kelet-ukrajnai régióba, a donyecki és luhanszki területekre (megyékbe). Hozzátette azt is, ha Putyin nem tud békefenntartó erőket küldeni, akkor legalább adjon nekik fegyvereket.

Krisztus feltámadt, Ukrajna harcol


Az oroszbarát önkéntesek vezetője szerint a várost az ukrán szélsőségesek (a Jobb Szektor)  ostromolja Szlovjanszkot. Az éjszakai támadás idején egy helyi sofőr a két fiával őrködött az ellenőrzőpontnál. Nem volt náluk fegyver, épp Krisztus feltámadását ünnepelték. Éjjel kettő körül észrevettek egy terepjárókból álló konvojt, amely gyanúsnak tűnt számukra. Megállították az autókat, erre azokból tüzet nyitottak rájuk, hárman szenvedtek halálos sérülést. Ezt követően az önkéntesek, hogy elkerüljék a további támadásokat és provokációkat, éjféltől reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el Szlovjanszkban. Moszkva szerint a Jobb Szektor fegyveresei támadták meg az ellenőrzőpontot. Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai városban történt lövöldözést. Állásfoglalásuk szerint Moszkvát felháborította a felbérelt fegyveresek provokációja, amely arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket.

Nem tudni, ténylegesen hiányzik-e az ukrán vezetés részéről ez a szándék, avagy inkább csak az eszközeik nincsenek meg ahhoz, hogy a zavaros helyzeten úrrá legyenek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése