Egyenesben a forradalomról

2014. máj. 26.

Porosenko elnök, Klicsko kijevi polgármester lesz

Hatalmasat tarolt az UDAR párt a május 25-én tartott ukrajnai választáson. Bár az esemény részben polgárháborús körülmények között zajlott és a keleti megyékben a szeparatista erők konkrétan megakadályozták a lebonyolítását, az egyértelmű eredmény nehezen kérdőjelezhető meg. Az Ütés (UDAR) nagy győzelmének nem feltétlenül kell örvendenünk: a pártelnök Klicsko már korábban kijelentette: Kárpátalján nem lesz autonómia.
Részletek (forrás: MTI, HVG):   

Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette UDAR párt jelöltje megszerezte a szavazatok több mint felét (55,9 százalékát). a hírek szerint Kijevben különösebb lelkesedés nélkül fogadták a csokoládékirály milliárdos első körös győzelmét.  A Majdanon, ahol februárban véres csaták árán diadalmaskodott a Viktor Janukovics államfőt megbuktató forradalom, mindössze pár százan verődtek össze, hogy teljes csöndben nézzék a választási közvetítést.

"Az első dolog az lesz, hogy azonnal párbeszédet kezdünk a Donyecki-medencében élőkkel" - nyilatkozta a vasárnap megválasztott új ukrán államfő. Hozzátette,  az új kijevi vezetés harcot kezd az egész országot fojtogató korrupció ellen is. "Mindegy, hogy milyen gazdag az illető, s hogy a szövetségesünk, vagy a politikai ellenfelünk".

Porosenko közölte, kész arra, hogy nemzetközi közvetítéssel tárgyalásokat kezdjen Moszkvával a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről. "Oroszország a szomszédunk, és az utóbbi kétszáz évben mindig is nagy jelentősége volt a Moszkvához fűződő kapcsolatoknak" - hangsúlyozta, de hozzátette: Kijev soha sem fogja elismerni az Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten rendezett márciusi népszavazást, s a két millió lakosú térség orosz megszállását". Porosenko szerint a választási eredmények azt mutatják, hogy az ukrán választók kilencven százaléka az egységes Ukrajnára - nem pedig az ukrán, illetve oroszok lakta országrészek föderációjára - szavazott, s nyolcvan százalékos az európai integrációt támogatók aránya.

Klicsko is jól taktikázott


A szavazatok 57,4 százalékával Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt vezetője nyerte a vasárnapi ukrán elnökválasztással együtt tartott kijevi polgármester-választást az ukrán televízióban ismertetett exit poll felmérés eredménye szerint.

A volt profi ökölvívó világbajnok 2006-ban és 2008-ban is indult a tisztségért, de mindkét alkalommal alulmaradt. Most több mint 40 százalékkal előzte meg a második helyen végző Leszja Orobec parlamenti képviselőt, Majdan téri aktivistát.

A 42 éves Klicsko pártjának jelöltje, a milliárdos Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerte az előrehozott elnökválasztást.

Klicsko a sajtónak arról beszélt, hogy az ukrán főváros központjában a tüntetések idején emelt barikádok "betöltötték funkciójukat", és ideje lebontani őket.

"Azzal a felhívással fordulunk az emberekhez, segítsenek elbontani a barikádokat, hogy Kijev és Ukrajna visszatérjen a normális kerékvágásba. Vissza kell hoznunk a békét Ukrajnába, a főváros pedig jó példát fog mutatni az egész országnak" – mondta.

A kijevi Függetlenség terén, a Majdanon aktivisták eddig megtagadták, hogy elhagyják a belvárost, amíg nem valósulnak meg azok a reformok, amelyekért harcoltak.

Klicsko megígérte, hogy nem alkalmaz erőszakot a Majdanon több mint fél éve sátrat vert tüntetők ellen, de megpróbálja majd meggyőzni őket, hogy bontsák le a barikádokat.

A 2,8 milliós ukrán főváros leendő polgármestere úgy fogalmazott: sok reformra van szükség a közlekedés, az ingatlanpiac, az egészségügyi ellátás és az oktatás terén, és elsődleges célnak tartja a korrupció elleni harcot.

A polgármesteri tisztség most azonban inkább csak reprezentatív tisztség, a legfontosabb döntéseket az államfő által közvetlenül kinevezett közgyűlési elnök hozza meg. Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak, hogy Porosenko nagyobb hatalommal ruházza majd fel a bizalmasának tartott Klicskót.

Vitalij Klicsko egyelőre csak átmeneti ideig, a 2015 októberében tartandó rendes polgármester-választásig lesz a város vezetője. A polgármesteri szék 2012 nyara óta üres.

A hajdani ökölvívó világbanjnok megválasztásának és az UDAR nagy térnyerésének természetesen vannak árnyoldalai is, euek közül az egyik, hogy Klicsko már korábban nyilatkozott:  Nem lesz kárpátaljai autonómia

Nem lesz Kárpátalján autonómia, mivel az az ukrán alkotmányba ütközik – nyilatkozta a Heti Válasznak Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője. Klicsko hozzátette: a helyi önkormányzatok hatáskörét szeretnék szélesíteni. Az eltörölt nyelvtörvényről a politikus azt mondja: az is alkotmányellenes volt, de új törvényen dolgoznak.

Mindig is az ukrán alkotmányba ütközött a nemrég eltörölt az ukrán nyelvtörvény – nyilatkozta a Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető, az Udar párt elnöke.
Klicsko hozzátette: megérti az ezzel kapcsolatos aggodalmat, és szeretné közelebb vinni hazáját az Európai Unió alapelveihez, ebbe pedig „az emberjogi normák tiszteletben tartása is beleértendő, ami az itt élő kisebbségek felemelkedésének kulcsa. Ezért az UDAR új törvényen dolgozik, melyet remélhetőleg Ukrajna összes nemzetisége el fog fogadni.” A politikus elmondta: az alkotmány nem garantál senkinek autonómiát, ezt a kérdést decentralizációval kell megoldani, és több jogkört kell adni az önkormányzatoknak.

A nacionalizmustól való félelemre reagálva Klicsko azt mondta: „Az erőszakoskodó emberek nagy része nem nacionalista, csupán dühös állampolgár”, a kisebbségek védelmét pedig garantálja az alkotmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése