Egyenesben a forradalomról

2014. jún. 17.

Felrobbant az Európába vezető gázcső

 Terrortámadás? Diverzáns akció? Baleset?

A Poltava területhez tartozó Lohvica közelében felrobbant az Urengoj - Pomari - Ungvár csővezeték - adta hírül többek között az Interfax hírügyökség a helyi belügyi szervek közlésére támaszkodbva.
Az előzetes jelentések szerint emberáldozatot nem követelt a robbanás, senki sem sérült meg. Jelenleg a helyszíni vizsgálat folyik, illetve a gázfolyás eltorlaszolásán fáradoznak. A gázömlés mintegy 1 km-es körzetet érint.


Szemtanúk beszámolója szerint a lángok kb. 200 méter magasra csaptak fel. A helyi szervek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy terrortámadás történt. Mint emlékezetes, márciusban a szélsőségesen nacionalista Jobb Szektpr vezetője Dmitrij Jaros azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az Oroszországot és Európa országait összekötő gázvezetéket, így kívánván megfosztani Moszkva pénzforrását.

A Testvériség gázvezeték a szibériai forráshelyet köti össze Ungvárral, innen jut az energiahordozó a nyugat-európai végfelhasználókhoz. 

Frissítés:

A robbanás nem veszélyezteti a gázszállítást

Az Urengoj-Ungvár gázvezetékem történt robbanás nem befolyásolja a földgáz szállítását Európába, adta közre a Interfax-Ukrajna hírügynökség sajtószolgálata révén az Ukrtransgaz. Az Energiaügyi Minisztérium és a szénipari Ügynökség jelentette, a lakossági gázellátás sem s nem állt le.  A Naftogaz Ukrajna most vizsgálja a robbanás okait és körülményeit.

Megállapították, hogy a balesetet nyomáscsökkenés okozta, vagyis az, hogy a nyomás alatt álló 1400 mm átmérőjű gázcső 2 m mélységben (azaz a föld alatt 2 méterrel) elvesztette hermetikus jellegét. Magyarul: kilukadt. 






Hatan vesztették életüket Kramatorszkban

A Kramatorszk városában (Donyecki terület) folytatott harcok következtében június 16-án 6 ember vesztette életét – közölte a donyecki közigazgatási hivatal egészségügyi osztálya.  A közlemény szerint még további 13 személy részesült egészségügyi segítségnyújtásban, közülük nyolcan különböző fokú sérüléssel kórházba kerültek – írja a Tsn.ua internetes hírportál. Mint ismeretes, a Donyecki területről mintegy 34 ezer lakos kénytelen volt elmenekülni otthonából a harcok miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése