Egyenesben a forradalomról

2016. dec. 31.

Ilyen volt 2016-ban az ukrajnai gazdaság

statisztika ukrán gazdaság
Feltámadt az ukrán gazdaság 2016-ban?

Beindult a növekedés?


A 2016-os év az ukrán lakosság számára nem hozta meg a jólétet. A mindennapi életet tovább nehezítették az áremelések, melyek az energiahordozók mellett a rezsit és az élelmiszereket is érintették. Aminek talán örülhet Ukrajna, hogy az infláció növekedésének mértéke jelentősen csökkent, amely a jövő évi, beígért béremelésekkel együtt akár pozitív hatású is lehet.

Az ukrajnai lakosság szempontjából 2016-ban a legjobb hír, paradox módon, a képviselői fizetések emelése volt. Az ukrán parlament a minimálbér 30szorosára emelte a képviselők fizetését, ami hatalmas felháborodást váltott ki. Az elektronikus vagyonnyilatkozatokból kiderült ugyanis, hogy a legtöbb képviselő az év folyamán milliókkal gazdagodott, méghozzá dollárban, a minimálbért keresőknek viszont havi 50 eurót kellene beosztani valahogy. A felháborodás nyomán a törvénytervezetet levették a napirendről, helyette a minimálbér kétszeres emeléséről döntött az ukrán parlament. Ennek a lépésnek jelenleg beláthatatlanok a következményei, viszont abban mindenki egyetért, hogy ez is meghatározza majd a 2017-es ukrajnai gazdasági helyzetet.

Az elemzések szerint a 12 százalékos infláció mellett (2015-ben 45 százalékos infláció) az ukrajnai gazdaság a korábbi két éves zuhanás után 2016-ban 1,5%-al nőtt. Az ukrajnai vezetés 2017-ben 3%-os gazdasági növekedést vár, mely az elemzők szerint túlzottan optimista szám. Az is igaz ugyanakkor, hogy már nemigen tud tovább zuhanni az ukrajnai gazdaság, mivel padlón van.

Az ukrajnai export mintegy 40%-a az Európai Unióba irányult 2016-ban, ami kiválónak mondható. Sajnos ennek az exportnak több mint a felét acél nyersanyag és faanyag tette ki, amely arra utal, hogy továbbra is az ukrán természeti kincsek kizsákmányolásából él az ország.


Ilyen volt 2016-ban az ukrajnai gazdaság, mely némi fellendülést mutat, nem csak a csónakgyártás területén, hanem a gumiiparban is. Az ukrán gazdaság 2016-ban a korábbi mélyrepülés után mintegy 1,5%-nyit nőtt, ami bizakodásra ad okot az Európai Unió tagállamainak is, hogy az ország hamarosan az IMF hitelek nélkül is képes lesz megélni. További érdekes és izgalmas témákról olvashat: Ukrajna, gazdaság, 2016, infláció Ukrajnában, minimálbér.

1 megjegyzés:

  1. Szia és boldog új évet mindenkinek!
    Azért vagyok itt, hogy elmondjam, hogy én vagyok az egyedi, és kölcsönök nyújtani kívánó pénzügyi segítségnyújtás bármely személy. Ez az egyéni és egyszerű körülmények között egy kölcsönre, és jellemző ez a tény egyes rendelkezéseket hoznak az eljárás megfelelő lefolytatásához. A hitel futamideje alatt a kamatláb 3 % és visszafizetés történik, havi rendszerességgel Ha bármikor érdekli, írjon nekem e-mail: geogialuiza@gmail.com
    Köszönöm és minden jót.

    VálaszTörlés