Egyenesben a forradalomról

2019. febr. 26.

Elképesztő vízkezelés Oroszországban


Fából készült csővezetékek és ivóvízkezelés


Vízvezeték hálózat fa
Fából készült vízvezetékcső
Az ukrán-orosz barátság és ellenségeskedés egyik központi kérdése a csővezeték rendszer, mely olajat és földgázt szállít Európába. A meglehetősen bonyolult ellentét hátterében álló csőrendszert a múltszázadban létesítették, azonban technológiai szempontból meglehetősen modernnek számít. Az Ukrajnán áthaladó vezetéket gyakran fúrják és csapolják meg a leleményes vállalkozószellemű egyének, ezért állapota folyamatosan romlik. Az acélcsövek életkora összehasonlíthatatlan, állapota mégis hasonló a 12. századból ránk maradt, fából készült vízvezeték rendszerhez.


Fából készült vízvezeték – mítosz vagy valóság?


A fa csövek hallatán a legtöbb emberben az itatóvályú képe jelenik meg, és értelemszerűen a lefolyó és öntözőcsövek készítésére gondol. Kanadában és Németországban is előfordult, hogy hordószerűen, dongából készített, nagyméretű, föld alatt vezetett csőrendszerben szállították az ivóvizet a városokba. Oroszországban sokkal tovább mentek ennél, már a 12. századtól alkalmaznak fából készült vízvezeték nyomócsöveket.


Fúrt és vájt csövek


A fából készült vízvezetékrendszer Velikij Novgorod városában épült ki először, valamikor a 12. században, és napjainkban is működőképes. Az első orosz vízvezeték hálózat 4 kilométer hosszan húzódott és 2 méteres mélységben helyezkedett el a föld alatt.

Fából készült csővezeték
Fa csőrendszer építése
A korai csövek készítése a következő volt: a farönköt kettévágták, a közepét kivájták, majd vaspántokkal újra összeillesztették. Az így elkészített ivóvízhálózatban tiszta vizet szállítottak a házakhoz.


Modern vízvezetékcsövek


A 19. században már úgy készültek a vízvezetékcsövek, hogy a farönköket hosszanti irányban keresztülfúrták, az elkészült rönkcsöveket pedig egy acélbetét korona segítségével illesztették össze. Bár a hivatalos álláspont szerint az orosz vízvezeték hálózat az iparosítás korában alakult ki és fém, majd azbesztcement csövekből áll össze, valójában még manapság is előfordul, hogy a facsőhálózat egyes részeit kell kijavítani.


Működő fa vízvezetés


A hordószerűen, dongákból készített fa csőrendszert még ma is alkalmazzák Kazahsztánban, Ridder városában. Itt a vízerőműhöz szállítja a 6 kilométer hosszú és 2 méter átmérőjű csővezeték a működtetéséhez szükséges vízmennyiséget.

Fa víztározó
A vízerőmű fából készült tározója
A fából készült vízvezeték felett érzett döbbenetünk máris szertefoszlik, ha megvizsgáljuk az erőmű víztározóját. A 32 méter magas támfalak burkolata szintén fából készült, az hivatott összetartani a földből és kőből összehordott gátakat.


Elképesztő és érdekes vízkezelés Oroszországban. Oroszországban nagy divatja van a fából készült csövek alkalmazásának. Nemcsak vízvezeték hálózatot építenek fából, hanem erőművek duzzasztógátjához is megfelelő alapanyagnak tartják. Néhány téma, mely érdeklődésre tarthat számot, ezért érdemes őket elolvasni: ivóvíz oroszország, Ukrajna vízrendszere, vízvezeték fertőtlenítése, vízkezelés megszervezése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése