Egyenesben a forradalomról

2013. aug. 24.

Az USA kettészakítaná Ukrajnát?

Antonyina Gavrikova  (forrás)

A NATO érdeklődik Nyugat-Ukrajna iránt

A Novij region internetes hírportálon megjelent egy cikk, amelyet a titkosszolgálat egykori munkatársa, Oleg Razumszkij írt. A cikk már felkeltette a magyar, szlovákiai és az utóbbi napokban a lengyel sajtó érdeklődését.

Razumovszkij úr szerint, az USA váratlan csapást mérhet Oroszországra, hogy kezdeményezze ezzel Kárpátalja önállóságát Baloga Viktor vezetésével, aki a volt elnök, Viktor Juscsenko hivatalának egykori vezetője volt. Razumovszkij előrevetíti Ukrajna kettészakadását és a gázvezeték USA általi ellenőrzését, amelyen keresztül az orosz gáz Európába érkezik.

Megkértük a Stratégiai Kutatások Orosz Intézetének az elemzőjét, Vlagyimir Kozinát, hogy kommentálja az eseményeket.

Egyetértek azokkal, akik úgy gondolják, hogy Razumovszkij cikke az ukrán nacionalisták akaratát tükrözi, akik Ukrajna szétválasztásáról álmodoznak és arról, hogy az ország nyugati részét a Nyugathoz csatolják. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ez a cikk a NATO „nyitott ajtók politikájának” is a visszhangja. A NATO Ukrajnát és Grúziát, mint új jelölteket tartja számon. Az a helyzet, hogy a NATO-t érdekli Ukrajna, hiszen elhelyezhetné rakétaellenes rendszereit.

Az USA ugyanis nem mondott le arról, hogy rakétavédelmi rendszereket helyezzen el Lengyelország és Románia területén. Úgy látszik, hogy a NATO stratégáinak nem elég a jelenlegi mennyiségű rakétavédelmi rendszer, ezért Ukrajnában is szükség van rá. Ezt az iráni rakétafenyegetettséggel magyarázzák. Valójában azonban ezeket a rendszereket Oroszország ellen irányulnak. Ukrajna nyugati része érdekli a NATO-t valamint bizonyos európai országokat, hogy biztosítsák Moldova integrációját a nyugati katonai szövetségbe, valamint, hogy a Dnyeszter menti területet is csatolják a nyugati országokhoz.

A Razumszkij által írt cikkhez hasonlóak gyakran jelennek meg. Ezek provokatívak, én azt is mondanám, hogy arrogánsak. Különösen, amikor fenyegetéseket tartalmaz szuverén államok számára. Amennyire én ismerem az ukrán alkotmányt, az ország szuverenitása, területi egysége az ukrán néphez és annak vezetőihez tartozik. Semmiféle szétválasztás sem fog támogatásra találni a jelenlegi ukrán politikai-katonai vezetésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése