Egyenesben a forradalomról

2016. jan. 22.

Folytatja devalvációját az ukrán hrivnya

Ukrán pénz a hrivnya
Ukrán hrivnya
Az ukrán valutapiacra, az egyéb hatások mellett, nagy nyomást helyezett a központi büdzsé monetáris expanziója. Tavaly december végén az ország vezetése 39 milliárd hrivnyával csökkentette az államkincstár számláján lévő tartalékokat.
Az ukrán pénzügyi helyzetről az ex-pénzügyminiszter Viktor Penzenik írt közösségi oldalán, aki jelenleg a legfelsőbb tanács költségvetési bizottságának tagja.
A képviselő meglátása szerint, az Ukrán Nemzeti Bank nem tudta ellensúlyozni az állami kiadásokkal járó pénzügyi bizonytalanságot december hónap folyamán. Az állami cégek ugyanis ilyenkor költik el az év folyamán fennmaradt költségvetési pénzeket.
Az amúgy is instabil árfolyamot tovább nyomta, az államkassza likviditásának gyengülése. A bizonytalan helyzetet tovább rontotta, hogy megjelentek a spekulánsok.
December hónap folyamán, a korábbi stabilnak mondható szintről (21-23 hrivnya/ 1 USA dollár) a dollár árfolyama a feketepiacon elérte a 30 hrivnyát.
Az Ukrán Nemzeti Bank az éppen aktuális leértékelődést, az ünnep és kimenőnapok nagy számával magyarázta, mivel a valutapiacon eltolódott az eladás és a kereslet közötti egyensúly. A helyzet stabilizálása érdekében szigorítottak a valutavásárlás iránti kérelmek elbírálásán, valamint 98,7 millió USA dollár eladásával próbálták visszaállítani az árfolyamot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése