Egyenesben a forradalomról

2012. szept. 21.

Sajtószabadság - ukrán módra

Az igazi sajtószabadság Ukrajnában soha nem létezett, de a rendszerváltást követően, miután megszűntek a cenzurális viszonyok, kétség kívül volt egy időszak, amikor az újságírók viszonylag szabadon dolgozhattak. Mára joggal érezhetik fenyegetve magukat, ha a a politikai vagy a gazdasági hatalom érdekeit sértő tényeket tárnak fel és bíráló véleményeknek adnak hangot.

Alább az index,hu 2012. szept. 20-i cikkét ismertetjük

Aggódnak az ukrán sajtószabadságért


A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi sajtószervezet arra kéri az ukrajnai országgyűlési képviselőket, hogy utasítsák vissza azt a törvényjavaslatot, ami 5 év börtönbüntetés kiszabását tenné lehetővé azok számára, akiket a bíróság rágalmazás vádjával ítél el. Az RSF szerint a törvénymódosítás alapjaiban veszélyeztetné a független újságírást.

A törvényjavaslatot még egyszer tárgyalni kell a parlamentnek, és csak akkor válik hatályossá, ha az elnök is aláírja, de az ukrán újságírók máris tiltakoztak ellene. Attól félnek, hogy a szigorúbb szabályok befolyásolhatják azt, hogy hogyan tudnak tudósítani az október 28-án zajló országgyűlési választásokról. Az se nyugtatta meg őket, hogy az elnöki hivatal egy külön munkacsoportot akar felállítani, ami megvizsgálná a javaslatot.

A huffingtonpost.com cikke szerint, ha a törvényjavaslat hatályba lépne, akkor visszaállítaná azt a joggyakorlatot, ami még a szovjet időkből maradt fent Ukrajnában, és csak 11 éve sikerült eltörölni. Jelenleg ha valakit rágalmazással gyanúsítanak, csak polgári pert lehet kezdeményezni ellen. Ha a vádlott veszít, akkor legfeljebb pénzbírság megfizetésére kötelezhetik, de nem kerülhet börtönbe.

A megfigyelők és az ellenzék vezetői szerint a szólásszabadság komolyan sérült az elmúlt két évben mióta Viktor Janukovics elnök hatalomra került. A legtöbb tévécsatornát kormányhoz közeli üzleti körök irányítják. Ukrajnában még mindig a tévécsatornák számítanak a legfőbb hírforrásnak, de az ellenzék csak ritkán kap lehetőséget, hogy megszólaljon a műsorokban.

A Forbes Ukraine egyik szerkesztője szerint az összes újságíró könnyen a rács mögött találhatja magát. Cinikusan azzal viccelődött, hogy a biztonság kedvéért már mindig kell, hogy legyen otthon egy összecsomagolt bőrönd.

Viktor Janukovics elnök legutóbb azzal keltett felháborodást, hogy miközben a szabadságról és a demokráciáról beszélt egy nemzetközi sajtókonferencián, pár méterre tőle a saját biztonsági őrei riportereket bántalmaztak. A riporterek éppen néma tüntetést tartottak Janukovics elnök ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése