Egyenesben a forradalomról

2012. okt. 30.

Választási csalások - bírál az EBESZ, az EU és az USA

Az összeállítás az ukrajnai választások tisztaságát illető külföldi bírálatok közül ismertet hármat.

Komolyan bírálja az EBESZ az ukrán választásokat 

A szervezet szerint visszaélések történtek, és kiegyensúlyozatlan volt a tájékoztatás. Az ellenzék kampányfőnöke arról beszél, hogy akadályozzák a szavazatszámlálást több megyében. Janukovics pártjának előnye csökken, de még mindig tetemes.

A demokratikus fejlődés szempontjából visszalépésnek minősítették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a vasárnapi ukrajnai parlamenti választást.
Szerintük a választást az egyenlő feltételek hiánya jellemezte, amit elsősorban az adminisztratív lehetőségekkel való visszaélés, a kampány, a pártfinanszírozás átláthatóságának és a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak a hiánya tett lehetővé.
A szavazást megelőző időszak bizonyos vonatkozásai visszalépést jelentettek az előző országos választás hasonló időszakával összehasonlítva - mutatott rá a több mint 600 megfigyelő véleményét összegző jelentés. Az, hogy Julija Timosenko ellenzéki vezető nem indulhatott jelöltként, szintén "károsan hatott a választási folyamatra" - állapították meg az EBESZ megbízottai. (okt, 29)

Élesen bírálta az ukrajnai választásokat az EU


Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos hétfő este közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi megfigyelők a választások lebonyolításával kapcsolatban számos visszásságot tapasztaltak. "Elvárjuk, hogy Ukrajna jövőbeni parlamentje korrekt módon tükrözze a választók akaratát" - közölték nyilatkozatukban az uniós vezetők.
Ashton és Füle sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a bíróságok több ellenzéki személyiséget megakadályoztak a szavazáson való részvételben. A választások előtt lefolytatott bírósági eljárások nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak - hangsúlyozta a nyilatkozat. Ezzel összefüggésben az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a bővítésért felelős biztos hangsúlyozta az ukrajnai igazságügyi rendszer megreformálásának a szükségességét.
Az uniós vezetők felszólították az ukrajnai hatóságokat a vasárnapi választásokon leadott szavazatok korrekt összeszámlálására, valamint az eredmények - hasonlóan korrekt - közzétételére. (okt. 30)

Választási csalás, manipuláció: Washington is aggódik Ukrajna miatt

A washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányt aggodalommal töltötte el a választások lebonyolítása. A külügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy a vasárnapi szavazás békésen zajlott, azt számos hazai és nemzetközi megfigyelő ellenőrizte, ugyanakkor felhívta a figyelmet: Washington információi szerint a szavazás menetét, illetve a szavazatok leadását csalások és különféle manipulációk kísérték.
A szóvivő úgy értékelte, hogy a vasárnapi választások visszalépést jelentettek a korábbi parlamenti-, illetve elnökválasztásokhoz viszonyítva. Ennek kapcsán utalt arra a jelentős különbségre, amely a hivatalos választási bizottság által közzétett előzetes eredmények, valamint az ellenzék által végzett szavazatszámlása között alakult ki, mégpedig - a hivatalos közlés szerint - a Viktor Janukovics elnök mögött álló kormánypárt javára. (okt. 30)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése