Egyenesben a forradalomról

2013. jún. 20.

Timosenko állapota romlik - pártja erősödik

A híradások szerint sokat romlott Julija Timosenko egészségi állapota, nem tud felkelni az ágyból - közölte újságírókkal szombaton a bebörtönzött volt ukrán kormányfő ügyvédje.

Szerhij Vlaszenko szavai szerint a Timosenkót kezelő ukrán orvosok nem tudják megállapítani, mitől lett hirtelen rosszabbul az ellenzéki politikus. Az ügyvéd közölte, kapcsolatba lép a német Charité klinika orvosaival, hogy sürgősen utazzanak Ukrajnába, és vizsgálják ki Timosenkót.

Vlaszenko a sajtó képviselőinek megerősítette, hogy nemrégiben meglátogatták Timosenkót a kelet-ukrajnai harkivi kórházban az Európai Parlament megfigyelői, Pat Cox, az Európai Parlament egykori ír elnöke és Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. A találkozóról azonban részleteket nem közölt.

Karl Max Einhaupl, a berlini Charité klinika vezetője egy orvoskollégájával, Anett Reischauerrel együtt hétfőn járt a harkivi vasutas kórházban rabként kezelt ukrán ellenzéki politikusnál, és megállapították, hogy nem látnak javulást Timosenko állapotában. Nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség.

Egyesült három ellenzéki párt

 A Batykivscsina (Haza) pártba beolvadt két másik szervezet: a Változások Frontja és a Reformok és Rend. - Julija Timosenkót pártja élén újraválasztották.

Pártkongresszuson egyesült Kijevben három ellenzéki párt: a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Batykivscsina pártba beleolvadt az Arszenyij Jacenyuk vezette Változások Frontja (Front Zmin) és a Reformok és Rend nevű párt.

A rendezvényt az ukrán főváros egyik központi terén tartották a szabad ég alatt. A küldöttek egyhangúlag megszavazták a pártok egyesülését, s újraválasztották a Haza párt elnökének Timosenkót, első helyettesének pedig Olekszandr Turcsinovot.

Arszenyij Jacenyuk új tisztséget kapott: a párt politikai tanácsának elnöke lett.
A kongresszus úgy határozott, hogy Julija Timosenko lesz a párt államfőjelöltje a 2015-ben esedékes elnökválasztásokon.

Timosenko üzenetében - amelyet lánya olvasott fel az egybegyűlteknek - leszögezte, hogy az egyesüléssel újjáalakult Haza párt célja győzelmet aratni Viktor Janukovics államfő "tekintélyelvű klánja" fölött.

A bebörtönzött volt kormányfő kiemelte, hogy Jacenyukkal már több mint egy éve "egy csapatban" vannak, már rég nem politikai riválisok, és elégedett azzal a munkával, amelyet véghezvitt ez idő alatt.

A pártkongresszust üzenetben köszöntötte Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke. "Sajnálatos módon a jelenlegi kormány és Janukovics elnök még nem győzött meg bennünket arról, hogy valóban az európai értékek követői lennének" - jelentette ki. Hozzátette, hogy példa erre egyebek között a politikai okokból tett bebörtönzések, és általában a politikai üldöztetés. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Ukrajna teljesíti az EU követelményeit az őszi vilniusi EU-csúcsértekezletig, és nem vész el az esély a tárulási megállapodás aláírására az unióval.

Az egyesüléshez gratulált a Haza párt két parlamenti szövetségese, a Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése