Egyenesben a forradalomról

2013. szept. 2.

Oroszország elveszti Ujrajnát?

Korábbi bejegyzésünk azzal foglalkozott, hogy Oroszország mivel zarolhatja Ukrajnát, az alábbi írás ezzel szemben azt taglalja, hogy ezek a zsarolások eredménytelenek és Oroszország véglegesen elveszítheti ukrajnai befolyását.

Koszty Bondarenko, az Ukrán politikai intézet igazgatója szerint Moszkva Kijevvel szembeni erőpolitikája, zsarolásai, fenyegetései, melynek célja Ukrajna belekényszerítése a Vámunióba, teljesen kontraproduktív, és végső soron ahhoz vezethet, hogy Oroszország elveszíti Ukrajna fölötti minden befolyását.

2013 augusztusában újabb kereskedelmi háború alakult ki Oroszország és Ukrajna között, de már a megelőző években sem volt konfliktusmentes a két ország gazdasági kapcsolata.

Időről időre sajtháború, gáz- és gázvezetékháború árnyékolja be az orosz-ukrán viszonyt. Mindez azonban nem változtatott a lényegen: Oroszország továbbra is Ukrajna első számú kereskedelmi partnere maradt, Oroszország számára pedig a 45 milliós Ukrajna a harmadik helyet foglalta el a parnerországok sorában.
Ukrajna azonban vonakodik belépni a belorusz-orosz-kazah Vámunióba, ami immár politikai színezetet adott a konfliktusnak. Kijev sajátos státuszt akar a Vámunióban, miközben továbbra sem adta fel az európai integráció gondolatát - ez utóbbi viszont elfogadhatatlan Moszkva számára.

A két ország politikai vezetőinek találkozóin szembetűnő feszültség észlelhető. Oroszország mondvacsinált okokkal betiltotta az ukrán Roshen édesipari cég áruinak importját. Az orosz vámosok elkezdték feltűnően szigorúan vizsgálni az Ukrajnából érkező árukat. Orosz vezetők kijelentették, hogy amennyiben Ukrajna aláírja az európai társulási megállapodást, akkor arra számíthat, az áruival szembeni szigorú ellenőrzés fokozódni fog, miközben az ukrajnai árukkal szemben szigorúbb követelményrendszert állapítottak meg, mint az európai termékeknél.

Az ukrán és orosz vezetők konzultációja után Oroszország enyhítette az ellenőrzés szigorát, az orosz intézkedés tehát egyfajta erődemonstráció volt.

Ukrajna tehát nem sok jóra számíthat, ha november 29-én a Keleti Partnerség vilniusi csúcstalálkozóján aláírja az európai társulási megállapodást. Eközben Kijev számára az európai társulás nem jelent semmilyen gazdasági előnyt, sőt.

De nem nyer Oroszország sem a büntető politikával. Oroszország abban a helyzetben van, hogy komoly gazdasági csapást tud mérni Ukrajnára. Azonban egy ilyen bosszúszankciók a véghezvitele szükségszerűen ahhoz fog vezetni, hogy Oroszország mindörökre elveszíti Ukrajnát. Ahogy elvesztette a Baltikumot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése