Egyenesben a forradalomról

2014. ápr. 14.

Polgárháború a keleti országrészben?

Már halálos áldozata is van az összetűzéseknek... Több tucatnyian megsérültek és egy ember meghalt, miután az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetésével terroristaellenes akció indult Szlovjanszkban, hogy kifüstöljék a kormányépületeket elfoglaló milicistákat. Számos kelet-ukrajnai nagyvárosban közben összecsaptak az Ukrajna területi sérthetetlensége mellett demonstrálók és az orosz területszerzést, a szeparatizmust támogató tüntetők. Az ukrán belügy a szeparatista tüntetőket terroristáknak minősítette, az elnök antiterrorista akciót jelentett be, az ukrán hadsereg bevonásával. Az USA nagykövete szerint az orosz hadseregben rendszeresített fegyvereik vannak és olyan az egyenruhájuk, mint a Krímben megjelenő katonáké. A NATO-főtitkár és az amerikai ENSZ-nagykövet, britek további szankciókkal fenyegeti Oroszországot. Az orosz külügy szerint a Nyugat felelős az ukrán helyzetért. Az ukrán belügy új terrorelhárító szervezetet hoz létre. Ukrajna miatt összeül az ENSZ BT. Janukovics sajtótájékoztatót tartott. Több ezer tüntető virraszt Luganszkban. 

Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Az ottani belügyi szervek szerint a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, ez a típus csak az orosz hadseregben van rendszeresítve Itt a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.
Donyeckben, Luhanszkban és Harkovban is megszállták a helyi közigazgatás fontosabb épületeit. Harkovban azóta helyreállt a rend, ám Donyeckben és Luhanszkban – illetve mostanra Szlovjanszkban is – a szeparatisták diktálnak.

Az ITAR-TASZSZ szerint a rossz időjárás ellenére több ezer oroszpárti tüntető virraszt Luganszkban az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) elfoglalt épülete előtt, egyelőre nem volt atrocitás. Odesszában 2000 oroszpárti tüntető demonstrál  ukrán belbiztonsági szolgálat épülete előtt. Donyeckben kiürítették az egyik helyi tévétársaság épületét, mert úgy tudják, hogy a tüntetők el akarják foglalni. A Kommerszant szerint a mariupoli összecsapásokban hat ember sérült, őket az intenzíven ápolják.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott vasárnap késő este Viktor Janukovics elmozdított ukrán elnök. A volt államfő szerint az új ukrán hatalom azután döntött arról, hogy beveti a sereget Ukrajna keleti régiójában, hogy egyeztettek a CIA vezetőjével. Ezért az új vezetőket büntetőjogi felelősség fogja terhelni. Szerinte Ukrajna a csőd és a polgárháború szélére sodródott, hála az amerikaiaknak.

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten levelet írt az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek: ebben kifejtette hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti. Mivel ha Oroszország leállítja az ukrán gázszállításokat, Ukrajna a területén áthaladó vezetékből a nem neki szánt mennyiség lecsapolásával pótolhatja a hiányt. A levelet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolta meg, aki hétfőre tanácskozót hívott össze az érintett országokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése