Egyenesben a forradalomról

2015. aug. 27.

Újabb tűzszüneti megállapodás Ukrajna és a szeparatisták között

állóháború, tűzszünet, polgárháború - Ukrajna
Állóháború Ukrajnában
Tudunk-e hinni még egy ilyen bejelentésnek, elhisszük-e, hogy betartják az újabb tűzszüneti megállapodást? A halott egyre több, az értelmes nyilatkozat egyre kevesebb, a mozgósítás napról napra erőszakosabb. Az abszurditásig kaotikus viszonyok közepette versenyt futnak az indulatok a gáz hétszereződő árával. Már a korrupció gépezete sem működik zavartalanul: hiába jön kintről a temérdek segély, támogatás, hatalmas hitel – nem elég arra, hogy békére korrumpálják azokat, akiknek jobb üzlet az állóháború. Lehetünk-e bizakodóak az újabb hír olvastán, miszerint:

Végérvényesen gátat vetnének a minszki tűzszüneti egyezmény sorozatos megsértésének az ukránok és a szeparatisták egyaránt. Szerdán este megállapodás született az EBESZ által közvetített szakértői tárgyalásokon arról, hogy mindkét fél jövő keddtől teljes mértékben tiszteletben tartja a fegyverszüneti egyezményt, mindenféle támadást beszüntet, jelentette a Reuters hírügynökség.
hirdetés

Ezt megelőzően Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök is tárgyalt az ukrajnai helyzetről. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kijevi kormány a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásokkal összhangban teljesíti kötelezettségeit, és Moszkvának is ezt kell tennie - közölte a találkozó után a Fehér Ház. A washingtoni közlemény szerint a közelmúltban ismét fellángolt kelet-ukrajnai erőszak a Moszkva-barát szakadároknak köszönhető. Barack Obama felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna előrehaladásra törekszik kötelezettségei teljesítésében a minszki megállapodásokkal összhangban, és Oroszországnak is ezt kell tennie.

Mind az ukrán, mind a szakadár katonai vezetés jelezte, információik szerint a másik fél újabb nagyarányú támadásra készül.

A folytatódó propagandaháború közepette ültek tárgyalóasztalhoz Minszkben a kontaktcsoport tagjai, azaz Ukrajna, Oroszország és a szeparatisták képviselői az EBESZ közvetítésével és kötötték meg az újabb gesztusértékű megállapodást. A tervezet szerint szeptember 1-től mindenféle tüzérségi támadást beszüntetnek a felek.

____________________

Eredményes lesz e az újabb tűzszüneti megállapodás Ukrajna és a szeparatisták között? Másfél éve tartó polgárháború, állóháború, hibrid háború a végső összeomlás felé sodródó Ukrajnában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése