Egyenesben a forradalomról

2015. okt. 15.

Hollandiában népszavazás lesz Ukrajna Európai Uniós tagságának ratifikálásáról


Szavazás Ukrajna EU csatlakozásáról
A hollandok akadályozhatják meg Ukrajna csatlakozását
A Holland választási bizottság pozitívan bírálta el azt a népszavazási kezdeményesést, melyet Ukrajna EU-s csatlakozásának ratifikálásáról kezdeményeztek.
A döntést a választási bizottság szerdai ülésén hozták meg a referendum lebonyolításával kapcsolatban jelentette az unian hírügynökség. A bizottsághoz 427 ezer 939 érvényes aláírás érkezett a népszavazás kezdeményezésének támogatása érdekében.
A referendumot hat hónap múlva lebonyolítják, egyelőre a szükséges bizottság felállítása zajlik. A szavazás érvényességéhez szükséges, hogy a választásra jogosult állampolgárok legalább 30 százaléka az urnákhoz járuljon.
A népszavazás eredménye nem kötelezi a parlamentet, csak irányadó lehet, ennek ellenére a holland külügyminisztérium bejelentette, hogy ha a választók nemmel szavaznak, visszavonják a korábbi ratifikációs határozatukat. A kezdeményezés elindítója a GeenPeil euro-szkeptikus csoport volt.
Az ukrán elnök Petro Porosenko tanácsadói körében az a pletyka terjed, hogy a holland népszavazás hátterében Oroszország áll. Vlagyimir Putyin nem csak nyílt színen támadja Ukrajna EU-s csatlakozását, de bevet minden alattomos technikát is, hogy megakadályozza azt.
Eközben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy novemberben már minden bizonnyal összeül az a testület, mely Ukrajna EU-s vízummentességének feltételeként szabott reformokat hivatott előkészíteni. Feltűnő, hogy a Janukovics kormány megbuktatását követő összes választás előtt belengették a vízummentesség bevezetését, de érdemi lépések a mai napig nem történtek. Elemzők véleménye szerint a mostani kérdésfelvetés is az október 25-i helyhatósági választásokra való felkészülési kampány része.
Hollandiában nemsokára népszavazás lesz Ukrajna Európai Uniós tagságának szerződésben foglaltak szrinti ratifikálásáról, civil kezdeményezésre. Meg kell jegyezni, hogy Ukrajna Európai Uniós tagságának egyik fontos feltétele, hogy a közeljövőben esedékes holland népszavazáson igent mondjanak a szerződés ratifikálására a parlamentben. Ukrajna, ukrán EU csatlakozás, vízummentesség, ukrán vízummentesség, népszavazás, Janukovics kormány, helyhatósági választások, ratifikáció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése