Egyenesben a forradalomról

2015. nov. 8.

Megszűnt a rendőrség Ukrajnában

Ukrajnai járőrök avatása

Amerikai mintára szervezik át a rendőrséget

November 7-i dátummal Ukrajnában életbelépett a Nemzeti Policijáról (Nacpolicija NP) szóló törvény. Az állam reformok végrehajtásának egyik sarkalatos pontja volt, az új és megbízható rendőrség megszervezése. Ennek érdekében, három hónapon keresztül képeztek ki újoncokat, akik a NP járőrszolgálatánál teljesítenek majd szolgálatot. Ukrajnában sajnos semmi sem megy zökkenőmentesen. De jure a „Milícia” megszűnt és munkáját az NP látja el. Azonban egyelőre csak kezdő járőrök állnak rendelkezésre, mivel a törvény értelmében a Milícia megszűnésekor, minden alkalmazott munkaviszonya megszűnt, akik tovább szeretnének szolgálni az NP soraiban, azoknak minősítésen kell átesniük.
Jellemző, hogy a törvény életbelépése előtt két nappal ülésezett a Belügyminisztérium és megkezdték a minősítési eljárás kidolgozását. Nyilvánvaló, hogy két nap nem elegendő arra, hogy kidolgozzák a folyamatot és levizsgáztassák a jelentkezőket.
Az ukrán belügyminiszter, Arsen Avakov, nagyon magabiztosan nyilatkozott: „A személyi minősítések ma kezdődnek. Ma első alkalommal összeül a központi minősítési bizottság, megtárgyaljuk a minősítési elveket, határozunk a területi bizottságok felállításáról és lefolytatjuk a minősítéseket”.
Sajnos, nem tartjuk életszerűnek, hogy rövid határidőn belül képes legyen a minisztérium kidolgozni a minősítések módszertanát, felállítsa a megfelelően kvalifikált bizottságokat és érdemi, becsületes munkát végezzenek. Különösen furcsa ez annak fényében, hogy a miniszter kettős szűrést ígért. A kvalifikációt sikeresen teljesítő rendőrök kinevezését egyenként a Nemzeti Polícia vezetője és a belügyminiszter is ellenőrzi.
Kíváncsian várjuk, hogy az új törvények hatására változik-e a közbiztonság Ukrajnában. Valóban több és jobban képzett rendőr lesz-e az utcán. Megszűnik, vagy legalábbis mérséklődik-e a rendőri korrupció.
Mai nappal megszűnt a rendőrség Ukrajnában véglegesen. Ukrajnában a rendőrség helyét és feladatait átvette a Nemzeti policia, melynek tagjait a belügyminisztérium minősíti és ellenőrzi, a kiképzésükről is gondoskodnak. További információk az ukrán rendőrség, ukrajnai polícia, ukrajna, belügyminiszter, Avakov, korrupció, rendőr, rendőr korrupció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése