Egyenesben a forradalomról

2016. ápr. 26.

Csernobil: tények, okok, hiedelmek

Csernobil atomerőmű baleset
Könyv a világ legnagyobb katasztrófájáról

Könyvajánló

Az Ukrajnai Csernobilban található atomerőműben 1986. április 26-án történt technológiai katasztrófa a világ legsúlyosabb atomerőmű balesete, mely hatással volt a föld valamennyi lakosára. Az erőműből kiszabaduló sugárzó anyagok emberiségre gyakorolt hatását talán sohasem fogjuk megtudni, de a közvetlen károkat meg tudjuk vizsgálni.
Az atomerőmű balesettel és az utána kiürített 30 kilométeres zónával sok film, írás és könyv foglalkozott már. Az egyik ilyen Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila Csernobil. Tények, okok, hiedelmek című könyve.
A könyvet a kiadó oldaláról letöltheted itt.
A 2010-ben kiadott könyvben a szerzők Pompei és Hirosima tragédiájához hasonlítják a Csernobilban és környékén történteket.
A könyvben az írók szakszerűen ismertetik az atomerőmű típushibáit, a súlyos baleset okait és lefolyását, valamint az ahhoz vezető műszaki, társadalmi és politikai okokat, a kibocsátott radioaktív szennyezés földrajzi eloszlását és annak egészségügyi következményeit. Az 1986-os csernobili eseményeket súlyosbította a kor tömegtájékoztatásának állami ellenőrzése, melyre szintén kitér a könyv. A mellékletben az elmúlt hatvan év reaktorbaleseteiről is találunk információkat.
A reaktorbaleset óta eltelt időben az ukrajnai Csernobil és Pripjaty turistautak célpontjává vált.
Csernobil : tények, okok, hiedelmek / Szatmáry Zoltán, Aszódi Attila. - 3. kiad., utánny. - Budapest : Typotex, 2010. - 220, [4] p.
 Csernobil tények okok hiedelmek magyar szerzők tollából. Az ukrajnai Csernobilban történt atomerőműről szóló könyv ajánlója. A 30 évvel ezelőtti esemlny megrázta az egész világot. Olvass könyveket az Ukrajna, Csernobil, atomerőmű baleset, könyvajánló témákban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése