Egyenesben a forradalomról

2014. máj. 22.

Elnökválasztás: május 25

Ukrajnai elnökválasztás, 2014


Mind a szakmai elemzők, mind a közvéleménykutatók továbbra is az Udar-os Petro Porosenko üzletembert tartják a vasárnapi ukrán elnökválasztás fő esélyesének. A csokoládékirályként emlegetett jelölt a Klicsko vezette Ütés párt színeiben száll ringbe.

Felívelő népszerűségével szemben a börtönből való szabadulása óta jelentősen csökkent a  Julia Timosenko korábbi miniszterelnök támogatottsága, aki a Batykivscsina (Haza) párt zászlaja alatt indul, mikörben az ország keleti felén harcok dúlnak és Ukrajna fővárosában, a Majdanon még állnak a sátrak, a hónapokig tartó tiltakozó akciókra emlékeztetve.

Az elnökválasztás lebonyolításával kapcsolatban Kijevben nem számítanak különösebb nehézségekre, de a keleti megyékben lehetnek gondok május 25-én, vasárnap, ezért a hatóságok hetvenötezer katonát mozgósítanak a zökkenőmentes szavazás biztosítása érdekében - miközben a keleti területek határán a kormányhoz hű milícia fegyveresei járőröznek. A kijevi vezetés nem tartja kizártnak, hogy az oroszbarát szeparatisták több provokációival is igyekeznek megzavarni az ukrajnai elnökválasztás békés lebonyolítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése