Egyenesben a forradalomról

2014. júl. 3.

Polgárháború, leszámolás, elmozdulás a holtpontról

Jó hír, hogy az orosz és az ukrán külügyi tárca vezetője megegyezett Berlinben: a tűzszünet felújítása érdekében július 6-án tárgyalások kezdődnének, még ám a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok bevonásával. De előtte egy kis ungibungi...

 

Leszámolás - vegyes eredménnyel


porosenko - ukrajna elnöke
Porosenko befenyít
Korábbi saját tűzszünet-kihirdetését felülbírálva Porosenko ukrán elnök úgy döntött, hogy nyers erőszak alkalmazásával oldja meg a Kelet-Ukrajnában állóháborúvá váló szembenállást. (Mint ismeretes, az ország két keleti, Oroszországgal határos és jelentős orosz identitású lakossal rendelkező megyéjében, Luhanszk és Donyeck megyében 2014 tavasza óta tart a fennálló hatalom elleni szeparatista felkelés. Az itt élő oroszok egy része, valószínűleg oroszországi támagotással és idegen zsoldosok részvételével, erős fegyveres ellenállást tanúsít új kijevi vezetéssel szemben. A vitás legitimitású májusi népszavazáson állítólag a megye lakosai az Ukrajnától való elszakadásra szavazott, minek következtében a szeparatista erők kikiáltották az ugynevezett Donyecki Népköztársaságot. Az ukrán hatalom átütő erő nélküli "terrorellenes" támadásokkal ugyan meg-megtépázta az ellenállók erejét, de felszámolni nem volt képes. A tűzszünet kihirdetése sem vetett végett a harcoknak. Ezek után Petro Porisenko 2014. június 30-án végső elhatározásra jutott és a híradások szerint "drámai hangú beszédben" jelentette be, hogy az ukrán hadsereg a végső csapás szándékával ismét hadba lép az ország területi integritását permanensen veszélyeztető felkelőkkel, szakadárokkal, terrorista csoportokkal - egyszóval "az ellenséggel" szemben. Az ígérte (tehetett-e mást), hogy a civil lakosságnak nem esik bántódása. Nem okozva ezzel meglepetést az USA kormánya jóváhagyta az akciót.

A leszámolás elindítása utáni első hírek - szokás szerint - teljesen ellentmondásosak voltak. A dicsekvő ukrán hadijelentések több száz felkelő megsemmisítéséről és komoly eredményekről számolnak be, ám úgy tudni, hogy ezek továbbra is lokális csetepaték voltak, mert a nagyobb városok közül egyet sem foglaltak vissza. Sok forrás igen jelentős számú civil áldozatról is beszámol. Mind a sebesültek, mind a halálos áldozatok számát különbözőképpen becsülik az egyik és a másik oldalon. A legmagasabb szám: 3500 halott.

Külügyminiszteri találkozó a rendezés érdekében


Mindeközben az ukrajnai krízis rendezése érdekében a német diplomácia vezetője, Frank-Walter Steinmeier kezdeményezésére külügyminiszteri találkozót rendeztek Berlinben, amelyen részt vett  Szergej Lavrov orosz, Pavlo Klimkin ukrán és Laurent Fabius francia külögyminiszter is. Felszólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet, hogy küldjön megfigyelőket az orosz-ukrán határpontokra.

Az orosz és az ukrán külügyi tárca vezetője megegyezett arról is Berlinben, hogy a tűzszünet felújítása érdekében már most vasárnap tárgyalások kezdődnének a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok bevonásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése