Egyenesben a forradalomról

2015. dec. 21.

Üzemzavar egy orosz atomerőműben. Kell-e félnünk?

Leningrád Atomerőmű Oroszország
A Leningrád Atomerőmű
Pénteken a déli órákban jelent meg a hír, hogy Oroszországban, a Leningrád Atomerőműben leállították a 2-es számú reaktort, a hivatalos megfogalmazás szerint „kipárolgás” miatt. Az erőmű igazgatója, közleményében kijelentette, hogy a reaktor és a turbinarészleg nincs kritikus állapotban, a sugárzás szintje nem emelkedett.
A hírt az ukrán média és a közösségi hálók fokozták pánikhangulattá. Az ukrán szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a Szentpétervártól 80 kilométerre található atomerőmű reaktorainak típusa ugyan az, mint a Csernobili reaktorok, RBMK-1000. Ennek a reaktortípusnak a sajátossága, hogy a turbinák meghajtásához szükséges gőz közvetlenül a hasadóanyag körül képződik, és a gőzképzésre használt víz egyben moderátor és hűtőközeg is. Ebből adódóan, ha ez a gőzpára kijut a zárt rendszerből, sugárszennyezést visz magával.
Az erőmű igazgatójának bejelentése és videóüzenete ellenére, a környékbeli városokban és falvakban pánik tört ki. A patikákból eltűnt a jódtabletta, a lakosok egy része pedig elutazott.
Nem segítette a pánik csillapodását az a fénykép sem, melyen az erőmű környékéről felszálló párafelhő látható.
A Leningrád Atomerőmű vezetése további tájékoztatást akkor ad ki, ha a blokk lehűlt és a szakemberek meg tudják vizsgálni a meghibásodott részeket.

Nem biztos, hogy veszélyes Üzemzavar egy orosz atomerőműben. Kell-e nekünk is félnünk? Az oroszországi atomerőmű meghibásodása hatalmas miatt pánik tört ki több orosz városban is, melyet a gőzkicsapódás okozott és a közösségi médiában terjedő hírek. Fontosabb kifejezések: Oroszország, atomerőmű, atomerőmű meghibásodás, ukrán szakemberek, Leningrád Atomerőmű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése