Egyenesben a forradalomról

2016. febr. 17.

Amerikai párbaj vagy zsákutca az ukrajnai kormányváltás

Ukrajnai kormányválság ukrán parlament szavazás
Szerelem ez a javából

Porosenkó úgy van Jacenyukkal: „fogjuk meg és vigyétek”.

A repeszszilánkoktól nem sérült meg senki”, „Zsákutcában a hatalom” ilyen és ehhez hasonló címmel jelentek meg az ukrajnai napilapok.
2016. február 17-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be a jelenlegi ukrán elnök, Petro Porosenkó pártja a miniszterelnök és a kormány ellen. Meglepő módon a szavazásnál még a Porosenkó blokk képviselői közül is akadt olyan, aki nem szavazta meg Arszenyij Jacenyuk menesztését.
Az ukrán elnök eközben igyekszik tiszta maradni. Vendégként részt vett pártja ülésén, ahol arról beszélt, hogy a kormány újraszervezésére van szükség és mindenképpen el szeretné kerülni az előrehozott választásokat, de ha erre van szükség, akkor ettől sem riad vissza. Ezután lemondásra szólította fel a főügyészt, de a miniszterelnököt egyértelműen nem szólította meg.
A parlamenti ülésen Arszenyij Jacenyuk érdemben nem reagált a visszahívását célzó kezdeményezésre, megtartotta beszámolóját, ezután következett a szavazás. A képviselők több mint fele, a szavazatszámlálás szerint nem volt jelen. A 450 képviselőből 194-en szavaztak Jacenyuk ellen, ketten támogatták, 12 tartózkodott és 28-an nem szavaztak.
Annyi bizonyos, hogy az elnöknek egyelőre sikerült semlegesnek maradnia, hiszen kormányátalakítást sürget, miközben nem tesz semmit, ami pedig hatalmában állna. Természetesen veszélyes lenne Jacenyukot leváltani, hiszen jelenleg őt támogatja a Nyugat és Amerika, de nem lehet sokáig figyelmen kívül hagyni, hogy az ország lakosságának csak 1 százaléka szeretné őt miniszterelnöknek.
Eközben a válság tovább gyűrűzik Ukrajnában. A hírportálok minden este a hrivnya dollárhoz viszonyított erősödéséről számolnak be: 15-én 26 hrivnya 36 kopekre, 16-án 26 hrivnya 78 kopekre míg 17-én este 27 hrivnya 1 kopekre erősödött az ukrán fizetőeszköz.
H.CS.

Amerikai párbaj zajlik az országban, vagy zsákutca az ukrajnai kormányváltás, egyelőre nem világos. Zajlik az Ukrajnai kormányválság, nem váltotta le az ukrán elnök a miniszterelnököt, Arszenyij Jacenyukot, pedig érdemes lett volna. Ukrajna, Petro Porosenkó, Jacenyuk, kormányváltás, előrehozott választás, bizalmatlansági szavazás, hrivnya árfolyam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése