Egyenesben a forradalomról

2016. márc. 22.

22 évet kapott az ukrán pilótanő

Nagyezsda Szavcsenko parlamenti képviselő
Optimisták az Ukrán politikusok a cserét illetően

Nagyija Szavcsenkót, az ukrajnai tiltakozások ellenére, „kolóniába” küldik

Az orosz bíróság két napon keresztül hirdette ki ítéletét március 21-22.-én. A várakozásoknak megfelelően bűnösnek találták az ukrán pilóta-képviselőnőt két orosz újságíró, Korneljuk és Volosin, megölésében.
A bíróság végül illetékesség hiányában nem ítélte el Szavcsenkót a Luhanszk megyei ukrán lakosok ellen elkövetett feltételezett gyilkosságok ügyében.
A két napos ítélethirdetésre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Petro Porosenkó ukrán elnök sajtófőnöke mellett több parlamenti képviselő is megjelent. Az első napon hat órán keresztül olvasták fel Nagyija (Nagyezsda) Szavcsenkó ítéletének indoklását, a nap végére annyi derült ki, hogy a bíróság bűnösnek találta. A büntetés mértékét a második tárgyalási napon hirdette ki az orosz bíróság. A büntetési tétel  kihirdetése némi közjátékkal kezdődött, mert a vádlott a Hej de szépen égtek a gumiabroncsok dalt kezdte énekelni, mire öt perc szünetet rendelt el a bíróság.
A büntetés mértékét végül 22 évben határozták meg. Mivel a pilótanő 2014. június 30-tól vizsgálati fogságban van, ezért már „csak” húsz évet kell ülnie. Ennek hallatán az ukrán diplomaták egy ukrán zászló elővéve elénekelték az ukrán himnuszt. Természetesen a rendőrség azonnal eltávolította a rendzavarókat.
A ukrajnai ügyvédek azt ígérik, hogy Szavcsenkó nem lesz sokáig a kolóniában, Petro Porosenkó elnök pedig kijelentette, hogy kész kicserélni a két elfogott orosz ügynököt Nagyezsdáért. Orosz források szerint a csere csak akkor lehetséges, ha Kijev hivatalosan kéri, és a pilótanő beismeri bűneit.
 22 évet kapott az ukrán pilótanő, aki nem ismerte el bűnösségét. 22 évre ítélte az ukrán pilótanőt az orosz bíróság, két újságíró megöléséért, akiket Kelet-Ukrajnában ért halálos lövés.  A főbb fogalmak: Ukrajna, Nagyija Szavcsenko, ukrán pilótanő, bíróság, kelet-ukrajna, ukrán háború.

1 megjegyzés: