Egyenesben a forradalomról

2013. szept. 21.

Ukrajna és az EU-s társulás

Ukrajna jóváhagyta az uniós társulási megállapodás tervezetét

A 2013. szeptember 18-án jóváhagyott dokumentum alapján az egyezség célja, hogy egyre jelentősebbé váljon a felek közti gazdasági és kereskedelmi kapcsolat, így Ukrajna fokozatosan integrálódna az EU belső piacába. A mostani megállapodás azonban nem jelenti azt, hogy Ukrajna azonnali uniós tagállammá válna. Kijev az egyezség szerint vállalja, hogy az uniós normáknak megfelelő jogszabályokat alkalmaz majd, az Európai Unió szerint Ukrajnának van még feladata.

- Az igazságszolgáltatás reformjára van szükség, különösen az ügyészi hivatalt érintő változtatásokat tartom fontosnak. Az a kérdés, hogy a választási rendszert hogy lehet igazságosabbá tenni, és elérni, hogy ne legyenek csalások a voksolásokon, de foglalkozni kell Julia Timosenko ügyével is – mondta Jan Tombinski, az EU-delegáció vezetője (aki az EU ukrajnai képviseletének a vezetője).

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök sorsdöntőnek nevezte a dokumentum jóváhagyását. Az EU-s társulási szerződést a november végi vilniusi EU-csúcson írhatják alá.

- A társulási megállapodás szövegének 90%-a az unió és Ukrajna közti kereskedelmi kapcsolatokról szól. Az ukránok azonban többet várnak ettől, egyebek mellett vízummentességet, csökkenő korrupciót, jogállamiságot és demokráciát – foglalta össze Maria Korenyuk, az Euronews tudósítója.

Kijev a mostani – uniós szabadkereskedelmet is lehetővé tevő – döntéstől függetlenül a jövőben szeretne együttműködni az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagjaival is, de a szervezetbe nem lépne be. Oroszország ugyanakkor kereskedelmi korlátozások bevezetését szorgalmazza, ha Ukrajna valóban aláírja az uniós megállapodást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése