Egyenesben a forradalomról

2013. szept. 13.

Ukrajna EU-esélyei - válaszút előtt

Az Európai Unió ukrajnai képviseletének a vezetője, Jan Tadeusz Tombiński az úgy véli, hogy Ukrajnának választania kell: vagy a fejlődést és demokráciát választja (egyben a nyugati orientációt), vagy az önkényuralmat (a keleti despotizmust) - és ezzel a pusztulást. Véleménye szerint az EU lehetőséget nyújt Ukrajnának a helyes út választására és a fejlődésre. Ugyanakkor az mindenki számára világos, hogy a demokrácia nehezen exportálható árucikk, nem lehet Európában tele rakni vele egy vonatszerelvényt, aztán a kijevi pályaudvaron lerakodni.

„Ukrajna jelenleg útkereszteződés előtt áll. Az első út magában foglalja egy olyan nyitottabb, az alapvető emberi jogokon és jogállamiságon alapuló társadalom kialakítását, amely az európai demokrácia, a jólét és piacgazdaság virtuális terébe szervesen beépül. A második út egy autokrata rendszer, mely gazdasági stagnálást és politikai instabilitást okozna” – fejtette ki a lengyel Tombinski.

A nagykövet szerint az EU-val való társulási egyezmény kétségtelenül hozzájárul Ukrajna fejlődéséhez. Elmondása szerint ez nem csupán az Ukrajna és az EU közötti gazdasági, kereskedelmi, beruházási kapcsolatokat erősítené, hanem Ukrajna egész gazdaságát is.

Tombinski hozzátette, hogy senki sem veszi el Ukrajnától a választási lehetőséget, a nyugat legalábbis inkább felkínálni igyekszik. „Ukrajna európai irányba is veheti a direktívát, de akár az Európa és Oroszország közötti ütközési zónában is maradhat” – jegyezte meg a nagykövet.

Mindezt annak ismeretében kell értékelnünk, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő a napokban kijelentette, a Vámunió zárva lesz Ukrajna számára, amennyiben Ukrajna az Európai Unióval való társulási egyezményt aláírja (ezzel Oroszország érdekeit sértve). Ukrajna tehát valóban válaszút előtt áll, s döntenie kell, november 28-án aláíják-e Vilniusban az EU-val a társulási egyezményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése